top of page

Emlékeztető a helyes szájápolásról!

Minden rendelőnkbe érkező Páciensünk szájhigiénés oktatásban vesz részt. Az ismétlés a tudás atyja, ezért ebben a rövid szövegben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. Ne felejse el az évenkénti fogászati szűrés, illetve az évente javasolt fogkőeltávolítást sem. Ezzel a fogak/fogpótlások/tömések élettartamát évekkel meg lehet hosszabbítani!


Milyen fogkefét használjak?


Elektromos vagy hagyomános manuális fogkefét. Mindkettővel el tudjuk érni a kívánt tisztaságot. A jó fogmosók a legolcsóbb eszközökkel is elérik a kívánt célt, de ha ügyetlenebbnek érezzük magunkat, akkor az elektromos fogkefe segíthet. Azonban a legdrágább elektromos fogkefese sem képes kompenzálni a hibás technikát vagy a rövid fogmosási időt.


A fogkefe ideális kialakítása:

  • a sörték egyenesre vágottak

  • a fej mérete kényelmesen elfér a szánkban ,hogy minden fogfelszínt elérjünk vele

  • tömött,sűrű kefe

  • puha sörték, hiszen egy fogmosásnál nem a kifejtett erőre, hanem a technikára fektetünk nagy hangsúly

Íme néhány javasolt termék. Semmilyen partnerség nincs a felsorolt gyártókkal. Véleményünk szerint szinte a legtöbb fogkefe jól használható, de mi ezeket használjuk:

Rendelőnk által ajánlott elektromos fogkefék:

Xiaomi Oclean X Pro

Oral-B iO Series4

Philips Sonicare ProtectivClea

Rendelőnk által ajánlott hagyományos fogkefék:

Curaprox CS 5460

Curaprox CS 3960


Fogkefe Debreceni Fogorvos
A fogkefét érdemes lecserélni amint a sörték kezdenek elhajolni. (saját fényképünk)

A nap mely szakaszában kell fogat mosni?


Naponta legalább kétszer, reggeli után és lefekvés előtt. Többször is megmoshatod a fogad napközben, azonban itt sem érdemes túlzásokba esni. A kettőnél többszöri fogmosás leginkább fogszabályozó kezelés során szükséges.

Kevésbé ismert tény, hogy

bizonyos ételek fogyasztása után kifejezetten káros az azonnali fogmosás.

Ez azért van, mert a savtartalmú ételek felpuhítják a fogzománcot. Ez a gyenge réteg fél óra alatt képes magától regenerálódni, azonban ha ezt nem várjuk ki, akkor az átementileg meggyöngült zománcréteget "lesikáljuk" a fogról. Ez persze csak hónapok/évek alatt válik észrevehetővé, azonban ekkorra már valamilyen kezelésre lehet szükség. Ilyen sav tartalmú ételek például a citrusfélék, kávé, tea, bor, gyümölcslevek.


Tipp! Ha nincs ennyi időnk alaposan öblítsük ki a szánkat kétszer vízzel, hogy semlegesítsük a savakat.


Mennyi ideig kell fogat mosni?


Legalább 3 percig. Közben figyeljük az órát, hogy biztosan ne siessünk el semmit. A legtöbb elektromos fogkefe okos applikációval is rendelkezik. Ebben bár van némi martketing is, de kezdetben sokat segíthet a fogmosással eltöltött idő kontrollálásában.


Fogmosási technikai fontosabb elemei:




Tartsuk a fogkefét lazán, inkább csak masszírozzuk a fogakat, ne dörzsöljük,sikáljuk!

A fogaknak van külső, belső és rágófelszínük is. Mindegyiken alaposan menjünk át. A külső, belső és rágófelszíneken körkörös mozgást, a metsző és szemfogainkon belül pedig függőleges mozgást végezzünk.


Fontos, hogy ne csak a fogakat, hanem az ínyt is masszírozzuk a fogkefével, így az ínyszélről is biztosan el tudjuk távolítani a lepedéket. Ne feledkezzünk meg az utolsó fog szabad (foggal már nem érintkező) hátsó felszínéről sem, sőt ha foghiányunk van, a hiány melletti két szomszédos felszín is szabad fogfelszínnek minősül, ezeket is tisztítani kell


Ne nyomjuk rá fogainkra túl erősen a fogkefét. Ez csökkenti a tisztítás hatékonyságát, károsítja a fogzománcot és a fogkefe is idő előtt tönkremegy. Elektromos fogkefe esetén csak annyi dolgunk van hogy a tisztítandó területre mozgatjuk a kefe fejét. Itt tartsuk lazán és inkább csak masszírozzuk a fogakat, semmiképp se dörzsöljük, sikáljuk! Vezessük a fogkefét lassan egyik fogról a másikra, kövessük az ínyszél görbületét és a fogak körvonalát. Ne felejtsünk ki egyetlen területet sem, a fogak külső, belső és rágófelületét, valamint hátsó oldalát sem!

Ne nyomjuk rá túlságosan a fejét, hagyjuk, hogy a fogkefe dolgozzon helyettünk!

Bármelyik fogkefe típust is választjuk, fontos hogy a folyamat közben tartsunk sorrendet Ez azért szükséges, mert ha össze-vissza mosunk fogat sokszor a végére el is felejtjük, hogy mely területeket tisztítottuk már meg, és melyeket hagytunk ki.

Ajánlott sorrend:

  1. alsó fogak külső felszíne;

  2. alsó fogak belső felszíne;

  3. alsó fogsor rágófelszíneinek és a legutolsó fogak hátsó felszíneinek tisztítása;

  4. felső fogak külső felszíne;

  5. felső fogak belső felszíne;

  6. felső fogsor rágófelszíneinek és a legutolsó fogak hátsó felszíneinek tisztítása.

Rendszeresen mosok fogat, mégis lyukas fogaim lettek.

A fiatalabb generációnál javuló tendenciát látunk a fogmosást illetően, azonban huszas éveik közepén tömegesen kezdenek romlani az ő fogaik is. Rendelőnkbe nagyon sok egészségtudatos fiatal jár. Legtöbbször nekik is van legalább 5-6 lyukas foguk, amiről nem is tudnak.

Ezen fogszavasodások a fogak között alakulnak ki. Laikus szem számára teljesen észrevehetetlenek, ezért -kontroll hiányában-csak akkor vesszük észre őket, ha már nagy a baj!

Ezen területet a fogkefével való fogmosás során nem lehet megtisztítani! Ehelyett speciális eszközöket kell használnunk: fogselymet és fogköztisztító kefét.


Fogköztisztító kefe


A fogközök (interdentális rések) nagyjából a megtisztítandó fogfelület 30%-át teszik ki. Magyarul ha ezt a területet kihagyjuk, akkor a fog egy harmadát soha nem tisztítjuk meg.

A fogközkefét több méretben és típusban lehet megvásárolni. A fogközkefe átmérőjét a fogköz mérete határozza meg. Szűkebb fogközbe kisebb átmérőjű kefe szükséges.


Érdemes először egy több színű csomagot venni, amiben több méretű kefe van. Ha saját magunknak akarjuk kiválasztani a megfelelő méretet, akkor az legyen a cél, hogy viszonylag szorosan csússzon be a fogközbe, mert csak így képes hatékonyan, alaposan kiseperni a lerakódásokat. Figyeljünk arra is, hogy soha ne erőltessük túlságosan a kefét. Ha néhány próbálkozás után sem csúszik be a fogközbe, akkor valószínűleg kisebb átmérőjűre lesz szükség. Fogágybetegségben szenvedőknek különösen fontos a megfelelő méret kiválasztása. Ez szakértelmet igényel, így a bemérést célszerű fogorvosi rendelőben végeztetni.


Fogselyem helyes alkalmazása



  1. Tekerjük a fogselymet a középső ujjunkra!

  2. Csípjünk össze egy egészen kis darabot a mutató és hüvelykujjunkkal!

  3. Vezessük be ezt a kis összecsípett darabot a fogközbe és feszítsük rá először az egyik fog oldalára, majd a mellette lévő másik fog oldalára, úgynevezett „C” alakban.

  4. Finoman csúsztassuk be a fogselymet az íny alá is, a fog ívét követve, majd reszelő mozgással húzzuk lefelé a selymet a fog oldalához szorítva.

A fogászati hidak tisztítása - Super floss


A fogászati hidak tisztántartása speciális feladat. Ugyanazok szabályok érvényesek, melyek a saját fogak tisztításánál már tárgyaltunk.

A hídnak azonban vannak olyan részei, ahová a fogkefe egyáltalán nem képes bejutni.

Ezen probléma megoldásáranapi szinten használju a hidak tisztítására kifejlesztett speciális fogselymet, az ún. Super flosst.

  1. A Super floss első része egy 10 cm hosszú, merev damilszálhoz hasonlít. Ennek segítségével a fogselyem átbújtatható a hídtest alatt, vagy bebújtatható a fogak közé. A fogselyemnek ezt a végét kell bedugni a fogak közé és a fogpótlás alá!

  2. A Super floss második része egy vastagabb szivacsos rész, mellyel megtisztíthatóak a tartópillérként szolgáló fogak, és a hiányt áthidaló koronák alsó felszínei, vagyis a nehezen elérhető területek.

  3. A harmadik rész egy egyszerű fogselyem, így fogselymezésre is használható.


A nyelv tisztítása

Kevésbé ismert tény, hogy a nyelvek tisztítása is külön figyelmet igényel. Ez különösen fontos lehet abban az esetben, ha a tökéletes fogazat ellenére kellemetlen a lehelletünk. Ezt elvégezhetjük fogkefével is, azonban létezik speciálisan erre kialakított eszköz is.




bottom of page