top of page

Kerámia héj - Minden, amit tudni érdemes

A kerámia héjak olyan vékony, egyéni méretű héjak, amelyeket a fogorvosok a fogak elülső felszínére rögzítenek a fogak megjelenésének javítása érdekében. A héjak általában porcelánból/kerámiából készülnek, és a fogaknak csak azon részeit érintik, amelyek mosolygás vagy beszéd közben látszódnak.


Kerámia héj ragasztás közben
Kerámia héj ragasztás közben

Kerámia héj vélemények: Mit gondolnak a fogorvosok a kerámia héjról?

A kerámia héj az esztétikai fogászat egyik legfontosabb megoldásának tekinthető. Megfelelő minőségben elkészítve évtizedeken keresztül képes kiszolgálni gazdáját. Mindezek ellenére a szakmán belül néhányan nem hisznek ebben a megoldásban. Ez sajnos szomorú jelenség, mert a kerámia héjakat vizsgáló nívós kutatások már évtizedek óta igazolták, hogy a héjak tartóssága a koronákéval egyezik, vagy sok esetben meghaladja azt.

A szakmai ellentmondás abból fakad, hogy a készítésükhöz szükséges szigorú feltételeket nem minden szakember tartja be. Olyan szomorú esetekről is hallani, amikor a fogászati asszisztens ragasztja be a héjakat a rendelőben. Ez természetesen óriási szakmai hanyagság és az ilyen és ehhez hasonló esetekben valóban számos probléma lehet a héjakkal. Ezért különösen fontos, hogy olyan fogászatot keressünk fel, ahol komoly szinten foglalkoznak ezzel a megoldással és esetleg ezt valamilyen módon igazolni is tudják.

Kerámia héj tartóssága: Mennyire hosszú élettartamra számíthatunk?

A kerámia héjak hosszú élettartamáról szólva fontos megérteni, hogy ez a tartósság számos tényezőtől függ. Általában a kerámia héjak tartósak és hosszú távú megoldást nyújthatnak, ha megfelelően gondozzák és rendszeresen ellenőrzitetik őket.

A kerámia héjak ellenállnak a színeződésnek és a kopásnak, ami hozzárájul hosszabb élettartamukhoz. Mindezek mellett érdemes elkerülni azokat az tevékenységeket vagy szokásokat, amelyek károsíthatják a kerámia héjakat, például a fogcsikorgatást.

A kerámia héjak élettartama legalább 10-15 év lehet, de sok esetben akár ettől sokkal tovább is tökéletesen funkcionálnak, különösen akkor, ha megfelelően gondozzák őket. Nem ritkán látunk kifogástalan állapotú 20-30 éves héjakat.

Elmondható tehát, hogy a héj esetleges sikertelenségének forrása a nem megfelelő gondozás, vagy a hibás kivitelezés lehet.


Kerámia héj előtte-utána hollywoodi mosoly
POTIDENTAL-ban készült héjkerámiák

Mennyire fájdalmas a porcelán héj készítése?

A héjak készítése sok esetben érzéstelenítést sem igényel, mivel nagyon kis mértékben avatkozunk be a fog szerkezetébe. A fájdalomküszöb természetesen egyénileg változhat, azonban egy koronához vagy fogtöméshez képest jóval kisebb beavatkozásról van szó.

Mennyire káros a héj készítése a fogakra?

A héj készítése minimálinvazív beavatkozás, ami azt jelenti hogy csak kis mértékű egészségügyi áldozattal jár. Mindazonáltal az is tény, hogy a készítésükhöz a fog külső felületét vissza nem fordíthatóan megváltoztatjuk. A beavatkozás bár vissza nem fordítható, szerencsére általában hosszú távon sem okoz egészségügyi szövődményt. Ettől függetlenül érdemes tisztában lenni a kezelés vissza nem fordítható jellegével. Ennek tükrében azzal reklámozni a héjakat, hogy semmilyen hatással nincs a fogakra felelőtlen, etikátlan, és szakmaiatlan hozzállás. A jó hír, hogy amennyiben ezeket a körülményeket tisztáztuk, utána az információk tudatában helyesen tud döntést hozni arról, hogy szeretné-e a bevatakozást vagy sem.

Mi az egészségmegőrzést tartjuk elsődleges célunknak, így a rendelőnkbe érkező esetek egy jelentős részét általában lebeszéljük erről a megoldásról és helyette fogszabályozást, vagy fogfehérítést javasolunk. Sok esetben azonban a héjak elkészítése olyan életminőségbeli ugrást képes nyújtani, hogy érdemes meghozni az áldozatot. A döntés végső soron mindig a páciens kezében van!

Érdemes megemlítenünk, hogy a héjak esetleges negatív hatása az életkor előrehaladtával egyre inkább csökken, így leginkább a 18-30 éves korosztály esetén kell nagyon megfontolni a készítésüket.

Érdekesség, hogy rendelőnkben már körülbelül tíz fogorvos kolléga bízta ránk héjai készítését, ami sokat elmond a kérdés kapcsán.

Hány alkalom alatt készül el a kerámia héj?

Rendelőnkben jellemzően két alkalom alatt el is készülünk. 10 héj esetén kétszer három órás beavatkozással kell számolni.

  • Nulladik alkalom: Konzultáció, árak és kezés átbeszélése, fogak digitális scannelése, fotósorozat készítése. Ilyenkor még nem igazán történik semmilyen fogászati beavatkozás!

  • Első alkalom: Fogak előkészítése, preparált fogak scannelése, lenyomatvételek. 3D nyomtatóval készített ideiglenes héjak beragasztása.

  • Második alkalom: Héjak precíz rögzítése egyessével. Utána kész is vagyunk!

Mennyi ideig leszek fog nélkül?

Rendelőnkben a kezelés napján készítünk 3D nyomtatott ideiglenes héjakat, így nálunk egy percig sem kell félkész állapotban lennie. Az ideiglenes héjak esztétikusak, stabilak, és segítik komfortosan "átvészelni" a héjak előkészítése és ragasztása közötti időszakot.


ideiglenes kerámkia héj 3d nyomtató
Rendelőben készült ideiglenes héjak 3D nyomtatás után

Mennyi idő alatt készül el a kerámia héj?

Ezt a kérdést nehéz pontosan megválaszolni, mert jelentős különbség lehet kettő vagy húsz darab héj készítése között.

Jellemzően a szükséges két időpont között 1-3 hét telik el. Ennyi idő alatt teljesen elkészülnek a héjak.

Ha előre tervezünk, akár egy héten belül is el tudjuk készíteni a munkákat. Mindazonáltal, ahogy már többször is hangsúlyoztuk: a héjak készítése türelmet és odafigyelést igényel, ezért sokszor érdemes inkább többet várni. Ne feledjük, hogy ez a kezelés akár húsz, vagy harminc évre szól.

Mennyibe kerül a kerámia héj?

A kerámia héjak árai változóak lehetnek, és számos tényező befolyásolja azokat. Általánosságban elmondható, hogy a kerámia héjak ára függ az adott fogorvosi rendelő áraitól, a kezelt fogak számától és állapotától, valamint a kerámia héjak minőségétől és típusától.

A kerámia héjak árai magasabbak lehetnek más fogászati megoldásokhoz képest, mivel a kerámia héjak kiváló minőségű anyagból készülnek, és a fogorvosi kezelés magas szintű szaktudást igényel. Ezenkívül az árakat befolyásolhatják az adott fogorvosi rendelő elhelyezkedése, a fogorvos tapasztalata és hírneve, valamint a kezelés során alkalmazott technikák és anyagok.

Általánosságban elmondható, hogy a kerámia héjak árai egy fogorvosi konzultáció során kerülnek meghatározásra, ahol a fogorvos felméri a páciens fogainak állapotát, és egyéni kezelési tervet állít össze. A Potidental Fogászati Rendelőben készült héjak árait itt találja meg. Érdemes jól körüljárni a választást, mert ezen megoldás esetén fokozottan igaz a mondás, miszerint az olcsóbb megoldás idővel sokkal drágábbnak bizonyul.

Hogyan használható a kerámia héj fogászati célokra?

A kerámia héjakat széles körben használják a fogorvostudományban különféle esztétikai és helyreállító célokra. A kerámia héjak legfontosabb alkalmazási területei közé tartoznak:

  • Esztétikai javítások: A kerámia héjakat gyakran alkalmazzák a fogak megjelenésének javítására. Hatékonyan elfedik az olyan hibákat, mint a elszíneződés, foltok, repedések, törések és egyenetlenségek, így esztétikusabb mosolyt eredményezve.

  • Rések bezárása: A héjak alkalmazhatók kis rések vagy hézagok bezárására a fogak között, egyenletesebb és szimmetrikusabb mosolyt biztosítva.

  • Fogak átformálása: A héjak megváltoztathatják a fogak formáját és méretét. Használhatók lekopott fogak meghosszabbítására, szabálytalan formájú fogak átformálására vagy egy harmonikusabb fogív kialakítására.

  • Kis helyzeti eltérések korrigálása: Kisebb fogászati helyzeti eltérések vagy rendellenességek esetén a héjak alkalmazhatók annak érdekében, hogy egyenesnek és jobban rendezettnek tűnjenek a fogak, gyakran „azonnali fogszabályzásnak” nevezik.

  • Fogak megerősítése: A kerámia héjak védelmet nyújthatnak gyengült vagy sérült fogaknak, megerősítve szerkezetüket és további károsodások megelőzését.

  • Fogfehérítés: A héjak hosszú távú megoldást nyújthatnak a fogfehérítésre, a elszínezett vagy foltos fogakat világos, fehér kerámia borítással takarva.

Mire kell figyelni a héj felragasztása után? Milyen esetleges kellemetlenségekre számíthatok?

A kerámia héjak becementezése után előfordulhat, hogy átmenetileg érzékenyebbek lesznek fogai hideg vagy meleg ételekre. Ez az érzékenység általában néhány nap vagy hét alatt enyhül, ahogy a fogai hozzászoknak az új héjakhoz.

A héjak azonnal javítják a fogak megjelenését, természetesnek hatnak, és harmonikusan illeszkednek a meglévő fogakhoz, így egy gyönyörű és egységes mosolyt biztosítva. Evésre egyből használhatóak. A fogorvos utasításokat ad arról, hogyan kell gondoskodni az új héjakról, beleértve a szájhigiéniai gyakorlatokat és a táplálkozási tanácsokat is. Fontos, hogy a kontroll időpontokat betartsa, hogy szakember ellenőrizze a héjak állapotát, és szükség esetén bármilyen módosítást/javítást elvégezzen.

Ha bármilyen aggodalma vagy kérdése merül fel a felépülési folyamat során, ne habozzon kapcsolatba lépni a fogorvosával útmutatásért és segítségért.


Dr. Póti László és Dr. Varga Orsolya
Évi 4-500 héj rutinja mellett várjuk konzultációra!


bottom of page