top of page

Egy elszíneződött metszőfog megoldása

Frissítve: ápr. 6.

Páciensünk általános állapotfelmérésre jelentkezett. A vizsgálatok során kiderült, hogy a frontrégióban(elülső fogak) több probléma is fennáll, melyek részben esztétikai részben egészségügyi gondot jelentettek.


Több megoldás is felmerült:

  • fémmentes korona készítése

  • héjkerámia

  • fogszabályozás

  • fogfehérítés

  • töméscsere



Konzervatív kezelési tervet alakítottunk ki


Mint minden esetben, most is a kevésbé látványos problémák kijavításával kezdtünk. A meglévő, de nem kielégítő gyökértöméseket kicseréltük. A sárgásan elszineződött tömés okozta a legzavaróbb esztétikai problémát. Ezt egy fémmentes koronára cseréltük. Bár nagyobb javulást érhettünk volna több fog bevonásával, de további héjkerámiák készítését nem vállalta a páciens. A többi apróbb hibát így próbáltuk láthatatlan kompozit tömésekkel eltüntetni.


Egy kis érdekesség a fogak színével kapcsolatban.


A páciens saját fogain jól kivehető fehér foltok láthatóak. Ezek önmagukban nem jelentettek problémát, azonban a kezelés nagy kihívássá teszik, mivel a fogak természetes foltozottságát reprodukálni rendkívül nehéz feladat. . Technikusunk minden részletre figyelt, hogy a ép bal oldali metszőfogat leutánozza. Rendelőnk irányelvei között szerepel a természet tökéletes imitációja. Folyamatosan képezzük magunkat, hogy láthatatlan módon reprodukálhassuk a természet adta különlegességeket.




Ezen kezelésünk három alkalomból állt:

  1. Konzultáció

  2. Preparáció, ideiglenes korona, tömések és lenyomatozás

  3. Ragasztás

Pár alkalom után jelentősen sikerült javítani a fogak megjelenésén. Mindezt viszonylag rövid kezelések alatt sikerült elérni, ami jól bizonyítja, hogy kisebb beavatkozásokkal is sokat lehet javítani a fogak megjelenésén.


Dr. Varga Orsolya

Fogorvos

Potidental Eszététikai Fogászat Debrecen





bottom of page