top of page

Néhány gondolat az esztétikai fogászatról

Frissítve: 2019. szept. 22.

Létezik esztétikai fogászat?

Napjainkban számos fogászati rendelő foglalkozik esztétikai fogászattal, azonban érdemes leszögezni, hogy Magyarországon jelenleg nem létezik esztétikai fogászatnak nevezett szakvizsga. Számos fogorvos esztétikai fogorvosnak deklarálja magát, holott nem rendelkezik speciális képzéssel vagy gyakorlattal ezen területen. Tehát hivatalosan ilyen szakképesítés NINCS. A Potidental is alapvetően esztétikai fogászattal foglalkozik. Óriási az ellentmondás, igaz? Akkor ez csak egy üres marketing szöveg? A fentebbi kérdés sajnos összetettebb magyarázatra szorul. Az alábbi írásban szeretném kifejteni a véleményemet ezen témakörrel kapcsolatban.


Mi is az esztétikai fogászat?

Az esztétika a szépség természetével foglalkozó filozófiai ág. A mosoly az emberi arc egyik legmeghatározóbb eleme. Ebből kifolyólag nem csoda, hogy a fogászat összekapcsolódik az esztétikával. Nem is olyan rég az emberek fogászatot a fájdalommal azonosították. A fogorvos egy szükséges rosszat jelentett, ahová legtöbbször csak már kibírhatatlan állapotok esetén ment el az ember. Napjainkban azonban egyre több páciens rendelkezik ápolt, hiánytalan fogazattal. Közéjük tartoznak azon emberek, akiket az egyébként egészséges fogaik megjelenése zavar. Az ilyen páciensek nem funkcionális, csupán esztétikai okból fordulnak fogorvoshoz. Az ép fogak kezelése óriási felelősség, hiszen mindig mérlegelnünk kell, hogy az elvégzendő beavatkozás mértéke egyensúlyba kerüljön a várható végeredménnyel. Az esztétikai fogorvoslás olyan fogászati technikák ismeretét feltételezi, melyek birtokában a lehető legkisebb mértékű kezelésekkel érhető el esztétikai javulás. Ezek általában időigényes, nagy koncentrációt igénylő kezelések, ahol sok múlik a szakember kézügyességén, illetve szépérzékén.


Az egyetemi pályafutásom elején az egyik kollégám rendszeresen megjegyezte, hogy ,,nincs olyan fogorvos, aki nem esztétikus munkát szeretne kiadni a kezei közül. Tehát az egész esztétikai fogászat csak egy marketing”. Emlékszem, hogy annak idején sokáig bennem maradt ez a mondat. Őszinte leszek: akkoriban könnyebb volt azonosulni ezzel a gondolatmenettel. Úgy gondoltam , hogy végülis tényleg nincs értelme annyira “túlcifrázni” a dolgokat. Sok kolléga azon a véleményen volt, hogy Debrecenben különben sincs meg az igény ilyen jellegű kezelésekre. Azonban a szívem mélyén mindig is irigykedve figyeltem a szakmánk élvonalába tartozó nemzetközi előadókat. Az internet világában már láthattam a munkáikat, és tudtam, hogy az akkori tudásom szintje nagyon messze volt az övékétől.

Néhány fogászatban eltöltött hónap után azon vettem észre magam, hogy imádok egy-egy fog kezelésével “pepecselni”. Néhány apró sikerélményen felbuzdulva elhatároztam, hogy szakmai fejlődésemet az esztétikával foglalkozó kezelések irányába orientálom. Azóta elmondhatom, hogy rendelőnkben végzett beavatkozások jelentős része esztétikai kezelés, amiért minden betegemnek igazán hálás vagyok. Számomra az esztétikai fogászat egy szemlélet, amely alapán mindig a részletekben kell keresi a megoldást. Egy olyan hozzáállás, mely megköveteli, hogy olyan elemekre is odafigyeljünk, amit a betegünk lehet adott esetben észre sem fog venni. Egy örök versengés saját magunkkal, amiben próbáljuk elérni a tökéletes munkát. A fogászatban viszont soha nem lehet tökéletesen alkotni, így a fejlődés egy életen át tart. Hálás vagyok, hogy nap mint nap ilyen szellemben dolgozhatok, és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy olyan kollégákkal hozott össze a sors, akikkel osztozhatunk ebben a szemléletben.


Milyen kezelések tartoznak az esztétikai fogászathoz?

Főképp az olyan fogak kezelése, melyek hétköznapi használat során is látszódnak. Ez a legtöbb ember esetében az elülső fogakat jelenti. Emellett egyre több betegnek megvan az igénye, hogy a rágófogaik is a lehető leginkább hasonlítsanak eredeti állapotukra. Az ellátások során alkalmazhatunk a klasszikus fogászatból jól ismert koronákat, hidakat, melyek napjainkban a természetes fogaktól megkülönböztethetetlen minőségben készülhetnek. Emellett az esztétikai fogászat egyik alapvető eszköze a héjak készítése. A héjak készülhetnek porcelánból, ezért sokszor héjkerámiának is nevezik őket. Héj készülhet azonban tömőanyagból is, ezeket hívjuk direkt héjaknak. Az írás elején már szó volt a fogak lehető legkisebb mértékű módosításáról. A héjak ezen célt szolgálják, hiszen készítésük során csak kis mértékben kell elvenni a fogból. Az esztétikai fogászathoz tartoznak a különböző a fogfehérítési eljárások. Természetesen a fogászati implantátumok ismerete sem maradhat ki erről a listáról. Végül, de nem utolsó sorban az esztétikával foglalkozó fogorvos meg tudja oldani az ínnyel kapcsolatos esztétikai problémákat. A felsorolt kezeléseket sok esetben kombináltan kell alkalmazni, amihez átfogó gondolkodás szükséges.


Az esztétikai fogorvoslás tehát nem egy szakterület, hanem egyfajta a hozzáállás a szakmához. Középpontjában a szépség áll, azonban a színfalak mögött komoly funkcionális szemléletet is rejt, hiszen a tartós eredményt a külcsín önmagában nem tudja garantálni. Az esztétikára specializálódó fogorvosi rendelők egyre gyakoribb megjelenése véleményem szerint jól mutatja, hogy hazai fogorvoslás törekszik a szakmai igényességre.

 

留言


留言功能已關閉。
bottom of page