top of page

Héjkerámia készítésének menete a páciens szemszögéből

Frissítve: 2022. szept. 21.

Sokszor ismételt kérdés betegeink részéről, hogy mégis mi a pontos menete egy héjkerámia restauráció elkészítésének. Ha Ön is erre keresi a választ, akkor jó helyen jár. Természetesen minden fogászati rendelő kicsit másképpen működik, ezért itt leginkább a saját tapasztalatainkat tudjuk összefoglalni.

 

Hány alkalom?

Számos lépésből áll a kezelés, azonban ezeket három alkalommal elvégezhetjük:

  1. Időpont: Állapotfelmérés és tervezés,

  2. Megbeszélés szerint néhány nap várakozás

  3. Időpont: Preparáció, lenyomatvétel, ideiglenes héjak elkészítése 2-4 hét várakozás a fogtechnikai munkára

  4. Időpont: Ragasztás



Az első alkalom - Állapotfelmérés és tervezés -

Időtartam: 30 perc


Az állapotfelmérés során megvizsgáljuk az összes fogát, illetve a röntgeneket is kiértékeljük. Az első alkalom során tudjuk pontosan megállapítani a várható költségeket is. Ezen alkalom szükségességét néha nem értik a páciensek, pedig leginkább az ő érdekeiket szolgálja. Sajnos a fogászat cseppet sem olyan egyszerű szakma, mint amilyennek kívülről látszódik. Sok esetben nem is javasolt a héjkerámia elkészítése, és ezen kizáró okokat telefonon keresztül, e-mailben sajnos nem lehet kideríteni. Általában mindenre van alternatív megoldás, azonban ezek megvalósíthatóságát csak személyesen, korrekt betegvizsgálat során lehet felmérni.


A kezelés tervezése egyszerű esetekben nem igényel sok időt, azonban ha sok fogat érintő változást szeretne, akkor mindenképp külön alkalmat igényel. Ilyenkor készítünk egy előzetes lenyomatot, valamint legtöbb esetben fotósorozatot is, ami segíti a héjak későbbi formáinak kialakítását. Ekkor végezzük el az első arcíves regisztrációt is, ami segít, hogy a héjak ne csak szépek, hanem a rágóerőnek kitéve is tartósak legyenek.




A második alkalom - Preparáció, lenyomatvétel, Ideiglenes héjak elkészítése

Időtartam: 1-8 óra a héjak számától függően


A fogak preparációja során előkészítjük a fogakat a kerámia héjak fogadására. Természetesen érzéstelenítésben történik minden, hiszen napjainkban a fájdalommentes kezelés nem extra szolgáltatás, hanem alapvető követelmény. Csiszolás nélkül kerámiahéjat ugyan nem lehet készíteni (az ilyen jellegű reklámok általában félrevezetőek), de tény, hogy egy koronához viszonyítva jóval kevesebb foganyagot kell feláldozni. Ennek fő előnye, hogy kevesebb érzékenységgel jár a beavatkozás, és az érzéstelenítés elmúlása után sem szoktak komoly fájdalomról beszámolni betegeink. A preparáció a kezelés legidőigényesebb folyamata. Bár kevés anyagot távolítunk el a fogból, azt a kevés foganyagot tűpontos precizitással kell elvenni. Ez a folyamat szabad szemmel nem igazán kontrollálható, ezért minden ilyen csiszolást ötszörös nagyítású szemüveg(lupe), illetve bizonyos esetekben operációs mikroszkóp segítségével végezünk.


Lenyomatvétel során egy gyurma állagú anyagot helyezünk a fogakra, amit megszilárdulása után eltávolítunk a szájból. Nagyon érdekes tapasztalat, hogy ettől a lépéstől sokan tartanak, pedig elvétve fordul elő, hogy bárkinek kellemetlen élmény lenne egy lenyomatvétel.


A kezelés legvégén ideiglenes héjakat minden esetben készítünk, így nem kell attól tartania, hogy lecsiszolt fogakkal kell távoznia a rendelőből. Ezeket a lenyomatvételt követően azonnal, tehát még aznap elkészítjük. Az ideglenes héjak főleg esztétikai célt szolgálnak, ezért a rágásnál vigyázni kell rájuk, mert közel sem olyan erősek, mint a végleges héjkerámiák. Szerencsére csak rövid ideig van rájuk szükség, de azért számolni kell ezzel az átmeneti időszakkal, amikor óvatosnak kell lenni a rágásnál.



Ezután a fogtechnikai laboratóriumon a sor, hogy elkészítse a fogműveket.

Időtartam: 2-4 hét


Ezalatt az idő alatt betegeink személyesen felkeresik a fogtechnikai laboratóriumot. Itt a fogtechnikus mesterrel konzultálva pontosítani lehet a héjak formáin és szintén. Ez a várakozási idő talán soknak tűnhet ahhoz képest, hogy számos rendelőben kínálnak megoldásokat akár egy hét alatt. Régebben próbálkoztunk mi is ilyen szolgáltatással, azonban arra jutottunk, hogy nem szeretnénk a kezelések minőségét időhöz kötni. Amennyiben egy hét alatt szeretne megoldást, akkor sajnos nem tudjuk vállalni a héjkerámiák elkészítését. Esetenként előfordulhat, hogy nagyobb kapacitásunk van, és így gyorsabban halad a folyamat.





A héjak beragasztása

Időtartam: 1-3 óra a héjak számától függően


Ragasztás során speciális, ún. adhezív technológiát alkalmazunk. A héj és a fog felületét is több rétegben előkezeljük, így fokozva a kötőerőt. Ezen ragasztási technológia kompozit alapú, ami hasonló a repülőgépgyártásban alkalmazott felületragasztásokhoz. Amennyiben a fogorvosi munka követi a szakma szabályait és nem kötünk kompromisszumokat, akkor a kerámia héjak szinte soha nem fognak leesni. Ezt a tudományos tényt saját praxisunkban is tapasztaljuk, melyben egyelőre egy leesett héjkerámiáról sincs információnk.



Milyen fogakra lehet elkészíteni?

Mennyire tartós?

Mik az előnyök, és mik a buktatók?

A következő bejegyzésben ezekről lesz szó.


bottom of page