Gyakran ismételt kérdések 

A kérdések folyamatos frissítés alatt állnak. 2019.05.19.

Fogfehérítés

Milyen típusú eljárásokkal fehéríthetőek a fogak?


Kémiai fehérítés

 • Fogorvosi rendelőben elvégzett professzionális fehérítéssel, azaz ún. rendelői fehérítés
 • Otthon is használható fogfehérítő sínbe fecskendezhető fehérítő gélekkel, azaz ún. otthoni fehérítés
 • Gyökérkezeléses, baleset miatt elszíneződött fogak belső fehérítése.
 • Fogfehérítő fogkrémek
Fogművekkel való fehérítés
 • Héjkerámiák
 • Kompozit direkt héjak
 • Koronák
Miképp történik a rendelőben végzett fogfehérítés?


 • Az ínyre folyékon állagú védő maszkot fecskendezünk, mely fény hatására megszilárdul. Ezen anyag az íny védelmét szolgálja a fehérítés ideje alatt.
 • A fogak mosolygáskor látható felszíneire fehérítő anyagot fecskendezünk.
 • A fogfehérítő lámpát a fogakhoz közel helyezzük. A fogfehérítőlámpa fénye fogja aktiválni az előzőleg felhelyzetett fehérítő anyagot.
 • A készülék fénye nagyon erős, ezért minden esetben védőszemüveget adunk a pácienseinknek.
 • A lámpa beindításával megkezdődik a fehérítés, melynek hossza 3x10 perc.
 • A fehérítő gélt kezelés alatt három alkalommal leöblítjük, majd újat helyezünk a fogakra.
 • A kezelés közben zenét hallgathat vagy nézhet tv-t.
 • Ha idő előtt fogérzékenység lép fel a fehérítés megszakítható!
Miképp történik az "otthoni" fogfehérítés?


 • Első alkalommal a fogorvosi rendelőben lenyomatot készítünk az alsó és felső fogakról.
 • A fogtechnikus a lenyomat alapján elkészíti a fehérítő sínt. Ez megjelenésében egy átlátszó fogvédőre emlékeztet, azonban a fehérítő anyag számára speciálisan kialakított réseket tartalmaz.
 • A sín elkészítésének ideje 1-3 munkanap.
 • Második alkalommal a rendelőben átadjuk a fehérítő sínt. Leellenőrizzük illeszkedését.
 • A fehérítést ezen esetben egy fecskendős kiszerelésű anyag okozza, melyet Ön is alkalmazhat. A sínbe való fehérítő anyag rendelőnkben megvásárolható.
 • A termék leírása szerint tetszőleges ideig lehet alkalmazni a fehérítő sínt. Ennek időtartama néhány perctől akár több óráig is lehet az anyag leírásának megfelelően.
 • Eltávolítás után a fogakat és a sínt megtisztítjuk.
 • A sín jellemzően sok alkalommal használható, a fehérítő anyagból pedig utólag többet is lehet vásárolni.
 • A fehérítés tetszőleges alkalommal megismételhető.
Milyen anyagokat tartalmaznak a kémiai úton fehérítő anyagok?


A tudomány jelen állása szerint az egyetlen fogfehérítő hatású anyag a hidrogén-peroxid. Peroxid-mentes fehérítő eljárás NINCS. Ezzel kapcsolatosan további kérdésekben talál részletes magyarázatot!
Hallottam már peroxid-mentes fogfehérítésről. Akkor most ki nem mond igazat?


A peroxid-mentes termékként reklámozott anyagok csomagolt állapotukban valóban nem hidrogén peroxidot tartalmaznak, de ez csak megtévesztés: Az ilyen vegyületek használat közben ugyanúgy hidrogén-peroxidra bomlik le, tehát a fehérítést ugyanúgy a peroxid fogja okozni. A peroxid-mentes fehérítés sajnos egy marketing fogás amivel a gyártók a páciensek peroxid fóbiáját próbálják kihasználni. Néhány példa ezen anyagokra:

 • Hidrogén-peroxid
 • Karbamid-peroxid
 • Nátrium-perborát
 • Nátrium-perkarbonát
 • Kálium-peroxymonoszulfát
,,Ismerősöm peroxid-mentes fehérítést használt és nem fájtak a fogai. A rendelőitől viszont igen. Mi ennek az oka?"


Az interneten vásárolható fehérítő anyagok is peroxidra bomlanak le (lásd: előző kérdés) azonban ezek koncentrációja jóval alacsonyabb a fogorvosi rendelőihez képes. Ez kisebb fokú érzékenységhez vezet de hatásuk is csekélyebb.
Mi történik ha fehérítés közben elkezd fájni a fogam?


A rendelői és az otthoni fehérítés is bármikor azonnal megszakítható.
Roncsolja a fogakat a fogfehérítés?


Tudományosan bizonyított, hogy a hidrogén peroxid változtat a fogszövetek szerkezetén. Fontos, hogy ezen változás élettani hatása nem bizonyított, tehát nincs rá bizonyíték, hogy káros hatással van a fogra. Maradandó káros hatásról tehát nem tudunk! Extrém esetekben szükség lehet a fog utólagos gyökérkezelésére. Ennek esélyét azonban jól példázza azon tény, hogy nincs tudomásunk hogy a város bármely rendelőjében ilyen történt volna. Természetesen ha már alapból szuvas, beteg fogat fehértünk, ott nagyobb az esélye a komplikációknak, azonban ez inkább a szuvasság, mintsem a fehérítés miatt van.
Érzékennyé válhatnak a fogaim a fogfehérítés hatására?


Igen, de gyakorlati tapasztalataink szerint ezen érzékenység átmeneti és az eseteknek csak kis részében jelentkezik. Ezen érzékenység oka, hogy a peroxid molekula igen apró, így képes a fogbélhez beszivárogva kismértékű vérbőséget okozni. Ez okozhat fájdalomérzetet.
Megsérülhet az ínyem fogfehérítés közben?


A fehérítő anyag az ínnyel érintkezve képes azt "kifehéríteni". Ezt általában csípő érzésként észleli is a páciens. A jó hír, hogy ezen fehérség jellemzően néhány óra múlva már nem látszik, mert az íny nagyon gyorsan regenerálódik. Rendelői fogfehérítés során egy direkt erre kifejlesztett védő anyaggal az ínyrészeket letakarjuk, így a fehérítő anyag nem érintkezhet a lágyrészekkel. Nagy baj akkor történhet, ha fogorvosi kontroll nélkül fehérítjük fogainkat internetről megvásárolt termékekkel.
Miért ilyen drága a rendelői fogfehérítés, amikor az interneten olcsóbb megoldások vannak?


A fogorvosi rendelőben olyan anyagokat alkalmazunk, melyek forgalomban nem megvásárolhatók fogorvosi működési engedély nélkül. Ezen anyagok szigorúbb szabályozásokon mennek át, magasabb minőséget képviselnek ezért jóval drágábbak. Ehhez adódik a rendelési idő, a fogorvosi ellátás ha valamilyen probléma adódna, valamit a rendkívül drága rendelői berendezések költségei.
A fogfehérítés hatására letöredezhetnek a fogaim?


Nem! Ez sajnos nagyon gyakori tévhit! A fogak töredezésének ezernyi oka lehet, azonban ezek közül egyik sincs kapcsolatban a fehérítéssel. Ha valakinek fehérítik a fogát és néhány nap múlva letörik a foga, akkor jogosan keres az ember kapcsolatot a két dolog közöt, azonban a törés biztosan nem a fehérítés következménye. A fogak törésének oka a rejtett szuvasodás, hibás tömés/fogpótlás vagy fogcsikorgatás és fogszorítás.
Milyen módon lehet kíméletesebb egyik fehérítő eljárás a másiknál?


Egyedül a hidrogén-peroxid koncentrációjának csökkentésével. Példa: Az interneten megvásárolható anyagok jellemzően nagyon kis koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, ezért kevésbé okoznak érzékenységet. Természetesen ezzel együtt kevésbé is hatásosak.
Mennyire látványos/hatásos a fogfehérítés?


Sajnos ez teljesen egyénfüggő, emiatt nem lehet garantálni semmilyen eredményt. Legtöbb esetben nagyon látványos eredmény érhető el, azonban sajnos az ellenkezője is előfordulhat. Utóbbi esetben sajnos az eredmény csalódást okozhat. Néhány fogorvosi rendelő vakító fehérségű eredményt igér, azonban ez sajnos csak üres marketing.
Melyik eljárással fehéríthetem a legdrasztikusabb a fogaimat?


Ha hófehér hollywoodi mosolyt szeretnénk, azt sajnos általában csak kerámia héjakkal érhető el. Ha ilyet nem szeretne, akkor több fehérítő eljárás kombinációja vagy megismétlése fokozhatja az eredményt.
Milyen módon fokozható a fogfehérítés eredménye?


 • Több módszer kombinálásával.
 • A rendelői fehérítés többszöri megismétlésével.
 • Fogfehérítő fogkrémek használatával.
 • A fogakat elszínező ételek/italok kerülésével.
 • Gyakoribb fogmosással.
 • Dohányzás kerülésével.
Természetesen a többszöri fehérítés igen költséges eljárás, azonban végeredményben nagyobb hatás érhető el.
A rendelőben végzett, vagy az otthoni fogfehérítés a hatásosabb?


Tapasztalataink szerint rövid távon a rendelőben végzett fehérítés nyújt egy ugrásszerű eredményt, azonban az otthonival lassabb idő alatt hasonló eredmény érhető el. A legjobb eredményt a kettő kombinációjával érhetjük el, azonban ez jelentős költségtöbblettel is jár.
Kombinálható a rendelői és az otthoni fehérítés?


Igen. Ezen esetben a rendelőben elvégzett fehérítéssel egy kezdeti "lökést" adunk a fogaknak, amit aztán hosszú távon fenntarthatunk, vagy esetleg fokozhatunk az otthoni fehérítő sínes megoldással.
A meglévő tömések, koronák is fehéríthetőek?


Nem. Koronák és héjak semmilyen módon. A tömések bizonyos típusai képesek idomulni az őket körülölelő fogszövetek színéhez, de ez nagyban függ a tömőanyag minőségétől. Tehát ha fehérítés hatására nagyon kifehéredik a tömött fog, akkor az addig azonos színű tömések színe el fog ütni. Ha a tömés olyan helyen van, hogy nem látszik, akkor ennek nincs sok jelentősége.
Nagyon bizonytalannak hangzik az eredmény. Megéri ez nekem?


Nagyok sokan keresik ezt szolgáltatást azonban a mi rendelőnkben dolgozó orvosok senkit nem szeretnének rábeszélni a fehérítésre. Ha az itt olvasottak mérlegelése után is szeretné a fehérítést, akkor rutin szerűen tudjuk elvégezni bármelyik megoldást. Minden amit a kezelés előtt mondunk az tájékoztatás, azonban a kezelés után minden csak magyarázkodás. Éppen ezért fontosnak tartjuk hogy a negatívumokat is ismerje meg minden páciens, de azt sem szabad elfeledni, hogy számos betegünk nagyon elégedett az eredménnyel. A korrekt tájékoztatás megléte mellett anyagi garanciát azonban nem tudunk vállalni ha a kívánt eredmény elmarad az Ön által elképzelttől.

Héjkerámia

Mi az a héjkerámia / porcelán héj?


A héjkerámia egy porcelánból készülő lapka. Leginkább egy műkörömhöz hasonlítható, ami a fogaknak csak mosolygásnál látható részeit fedi be. A porcelán héjat fogtechnikai laboratórium készít el. Az elkészült héjat a fogorvos ragasztja a helyére.
Mennyire esztétikus a héjkerámia?


A héjkerámiák általában nagyon szép és természetes esztétikával rendelkeznek. Ezen tulajdonságuk természetesen attól függ, hogy mely fogorvos és mely fogtechnikus készíti a héjakat.
Milyen minőségű héjakat készítenek a Potidental Esztétikai fogászaton?


A héjak készítése abszolút szívügyünknek tekinthető. Készítésük finom, aprólékos munkát igényel amely a megfelelő rutin megszerzése után igen élvezetessé teszi a munkát. Rendelőnkben igyekszünk az elérhető legmagasabb szintet képviselni, ezért a héjak készítése során nagyítószemüveget és szükség eseten fogászati mikroszkópot is alkalmazunk. A héjakat készítő fogtechnikusunk munkáinak minősége kuriózumnak tekinthető Debrecenben és nagyon hálásak vagyunk ezért Neki!
Mennyire tartós egy héjkerámia?


Megfelelő állapotú fogra készítve tartósságuk 10 év körüli, azonban valós időtartamot nehéz megjósolni. A helyesen elkészített héjak élettartamát a fent említett időintervallum jóval meghaladhatja. A fogászati megoldások közül tartós megoldásnak tekinthetőek, azonban nagyon érzékenyek fogorvosi hibákra. A héjak tartósságát döntő mértékben befolyásolja a helyes szájápolás és a fogászati kontrollokon történő megjelenés.
Hány éves kortól készíthető héjkerámia?


18 éves kortól készíthető héjkerámia, azonban a készítésüket a preventív(megelőző) szemlélet fontossága miatt csakis kizárólag indokolt esetben vállaljuk. Fiatal páciensek gyakran keresik fel rendelőnket héjkerámia készítése miatt. Ilyenkor a legtöbb esetben az ő problémájukra valójában egy fogszabályozó kezelés jelent megoldást. Emelett olyan eset is előfordulhat, ahol már egész fiatal korban a direkt héj, vagy héjkerémia jelenti a megfelelő megoldást.
Tömött fogra is lehet héjkerámiát készíteni?


A legtöbb tankönyv szerint nem, azonban egyre több kutató véleménye szerint a kisebb méretű tömések megléte nem zárja ki a héjak készítését.
Milyen célból készíthető héjkerámia?


A héjkerámiát legtöbb esetben esztétikai okból készítjük: Színbeli eltérés:

 • Valamilyen fejlődési rendellenesség miatt
 • Valamilyen gyógyszer miatt
 • Gyökérkezelés után elszíneződött fog
 • Elhalt fog
A fog alakbeli eltérései:
 • Genetikailag kis méretű fogak
 • Rövid fogak
 • Keskeny, réses fogak
 • Csapfogak
 • Kopások
 • Törések
Nem esik le a héjkerámia?


Ez jellemzően az első kérdése a pácienseinknek! A válasz: NEM! A helyesen elkészített és felragasztott héjkerámia leesése igen valószínűtlen. Amelyik fogorvos vágott már le héjkerámiát a fogról, az tudja, hogy egy jól felragasztott héj eltávolítása nagyon nehéz. Itt is érdemes megemlíteni hogy a fenti állítás nem összetévesztendő azzal az eshetőséggel, amikor héjból egy pici darab lepattan. Ez azonban ugyanúgy előfordulhat egy koronával is, tehát ez nem a héj hibája.
Mi tartja a fogon a héjkerámiát?


A héjakat ún. adhezív technológiával rögzítjük a fogakon. Ez egy több lépésből álló, igen bonyolult ragasztási protokoll. A héj és a fog közötti kapcsolatért igen fejlettt ragasztási rendszerek felelnek. Érdekesség, hogy a héjak rögzítéséhez használt ragasztási technológiát alkalmazzák a repülőgépek és a tengeralattjárók gyártása során is.
Kell csiszolni a fogból a héjkerámia készítéséhez?


Általában igen, azonban csak néhány tized milliméter mélységben. Ez 3-4 darab egymásra helyezett A4-es lap vastagságának felel meg. A héjak készítése során alapszabály, hogy a preparáció mélysége ne haladja meg a zománc vastagságát. Ezzel szemben egy korona készítése során általban az összes fogzománcot el kell csiszolni.
Mennyire lehet fehér a héjkerámia színe?


A héjakat hófehér színben is el lehet készíteni. Amennyiben csak néhány héj készül, akkor érdemes idomulni a saját fogak színéhez. Ha teljes szájüregi rendbetétel során minden fogat kezelünk, akkor tetszőlegesen kiválaszható bármilyen szín. Ez utóbbi esetben beszélnük a hollywoodi mosolyról.
Lehet fogfehérítést végezni héjkerámia készítése előtt?


Természetesen lehet, azonban mérlegelni kell, hogy a fogfehérítés eredménye átmeneti. Ez probéma lehet, mert ha később visszanyerik a fogak a saját színüket akkor a fehérítéskor készített héjak világosabbak lesznek a héj nélküli fogaknál.
Hány héjkerámai készítése javasolt?


Ez abszolút az adott esettől függ. Nagyon leegyszerűsítve három eshetőség van:

 • 1-3db héjkerámia néhány kezelendő fogra
 • 8-10db héjkerámia csak a felső elülső fogakra
 • 10-10db héjkerámia az alsó és felső fogakra is
Alsó fogakra is készülhet héjkerámia?


Igen.
Őrlő fogakra és készülhet héjkerámia?


Igen. Ezeket tabletop-nak nevezzük. Ezen megoldások csak az utóbbi években jelentek meg a vékony rétegben is ellenálló porcelánok megjelenésének köszönhetően. Több évesek az első általunk készített tabletopok és eddigi tapasztalataink jók!
Mik a porcelánhéj alternatívái?


Készülhet ún. direkt héj, amely nem porcelánból készül, hanem speciális tömőanyagból. A direkt héjakkal kapcsolatban külön kérdéssort állítottunk össze. Emellett készülhet korona, valamint fogszabályozó kezelés is. Amennyiben a fogak épek és csak a pozíciójuk rossz, akkor szinte minden esetben a fogszabályozás a megfelelő kezelés és egy jó fogorovos feladata ezt megértetni a páciensével.
Mennyi idő alatt készül el a héjkerámia?


A héjak készítése optimális esetben kettő alkalmat igényel. (Az előzetes konzultációt nem beleszámítva) A két alkalom között jellemzően 1-4 hét telik el, attól függően hogy hány darab héj fog készülni.
Elszíneződött fogra is készíthető héj?


Igen, azonban ilyen esetben általában többet kell elvenni a fogból, hogy a héj elegendő vastagságú legyen a kedvezőtelen szín elfedéséhez.
A héj készítésének ideje alatt mi védi a fogaimat?


A kezeléshez szükséges alkalmak között természetesen ideiglenes héjakat készítünk a fogakra. Így a fogak védve vannak és senki nem veszi majd észre a kezelés folyamatát.

Tömés

Milyen tömőanyagot használnak?


Rendelőnkben kizárólag kompozit tömőanyagot használunk. Ezt a fajta megoldást a betegek fogszínű vagy (tévesen) lézeres tömésként is ismerik. Szuvas fogak ellátásakor használunk még kerámiákat, e.max -ot, aranyat, azonban ezeket nem tömésnek hanem ún. betétnek/inlaynek nevezzük a fogászatban. A kérdések között a fogászati betétekre vonatkozóan külön kérdéscsoport található.
Amalgám tömést készítenek?


Nem. Fontos azonban, hogy az amalgám egy olyan anyag ami kiállta az idők próbáját. Azért nem készítjük mégsem, mert a páciensek elvárásai illetve a tanulmányaink, képzéseink nem ebbe az irányba mutatnak.
Kicserélnek amalgám töméseket?


Ha az szakmailag indokolt (például mellé romlott) akkor természetesen igen. Ép amalgám töméseket kizárólag a beteg kérésére cserélünk. A helyesen elkészített amalgám tömések nagyon tartósak, ezért cseréjük csak esztétikailag indokolt.
Távolítanak el amalgámot kofferdamban?


Amalgám töméseket kizáróleg kofferdam izolálásban távolítunk el. Így a páciens nem fog lenyelni amalgámot a fúrás közben.
Igaz hogy a fogszínű tömést néhány évente cserélni kell?


Nem. Csak akkor kell cserélni, ha valamilyen probléma van vele. Láttunk már húsz éves fogszínű töméseket hibátlan állapotban.
Az amalgám vagy a fogszínű tömés a tartósabb?


Ez egy nagyon összetett kérdés: A fogszínű tömés (helyesen kompozit) a legtöbb tekintetben jobb az amalgámnál, azonban legnagyobb hibája, hogy nagyon érzékeny a fogorvosi hibákra. Emiatt elmondható, hogy a nem tökéletesen elkészített amalgám restauráció tartósabb tud lenni mint hasonló minőségben elkészített fogszínű tömés. A szakma szabályainak pontos betartása mellett azonban a fogszínű tömés véleményünk szerint tartótsabb.
Mérgező az amalgám?


Tudományosan nem bizonyított az amalgámtömések szervezetre gyakorolt mellékhatása. Számos kutatás foglalkozik a témával de jelenleg nincs olyan eredmény ami megkérdőjelezhetetlenül igazolná a mérgező hatást. Elviekben az amalgám eltávolítása során belélegzett higany okozhatna problémát, azonban tudományosan ez is vitatott. Fontos itt megjegyezni, hogy az amalgám környezetvédelemi szempontból valóban káros, de ennek közvetlenül nincs hatása a székben ülő páciensre. Utóbbi tény miatt számos félinformáció terjeng a köztudatban. Rendelőnkben senkit nem beszélünk rá a jól működő amalgám tömésekinek cseréjéréje. Ha az olvasónak esetleg pontosabb információja lenne a témával kapcsolatban, akkor legyen szíves küldje el e-emailben és ide fogjuk helyezni: potidental@icloud.com
Lehetek allergiás a tömőanyagra?


Igen, azonban a tömőanyaggol szemben fellépő allergia nagyon ritka. A tömés után keletkező panaszt legtöbb esetben más okozza.
Lehet tömés után érzékeny a fogam?


Kismértékű érzékenység felléphet de ennek egkésőbb 1-3 hét alatt magátol el kell múlnia. Fontos, hogy ezen érzékenység nem oly mértékű, hogy bármilyen fájdalomcsillapítóra legyen szükség. Amennyiben a fájdalom erős, vagy hosszú idő után is fennáll, akkor fel kell keresni a tömést készítő fogorvost.
A fogszínű tömés könnyebben melléromlik?


Ha helyesen lett elkészítve akkor nem, azonban sokkal érzékenyebb a nem helyes szájápolásra, fogselymezés hiányára.
Fáj a fog amikor kilyukad?


NEM! Illetve csak előrehaladottabb esetekben! Legtöbb esetben a szuvasodás hónapokig/ évekig alattomosan terjed. Ez csak fogorvosi kontroll során, illetve sok esetben csak röntgen felvételen észlelhető. A fogak kilyukadásának alattomos jelei:

 • hideg-meleg folyadékok és ételek fogyasztása következtében fellépvő enyhe érzékenység.
 • édes folyadékok és ételek fogyasztása következtében fellépvő enyhe érzékenység.
 • fogselymezés közben érezhető kellemetlen szag.
 • fogak közé könnyen beszakadó fogselyem.
 • bizonytalan fogfájdalom mely fájdalomcsillapítást nem igényel
Amennyiben egy fog tartósan fájni kezd, ott jellemzően már olyan mély a szuvasodás, hogy sok estben gyökérkezelés is szükségessé válhat.
Látszik fogmosáskor hogy lyukas a fogam?


Látszódhat, azonban a kezelést igénylő esetek legtöbbje a laikus számára egyáltalán nem vehető észre, ezért alattomosan továbbterjed.
Mi történik ha tömés után nagyon megfájdul a fogam?


Tömés után jelentkező kínzó fájdalom esetén valószínűsíthető hogy a fogbél begyulladt. Ilyen esetben szinte biztos hogy gyökérkezelésre lesz szükség a fog megtartásához. Fontos tájékoztatni pácienseinket hogy a gyökérkezelés költségeit a tömés ára nem tartalmazza. Azt hogy szükség lesz gyökérkezelésre vagy sem, pontosan megjósolni soha nem lehet, azonban szuvasság nagyságából következtethetünk rá. Rendelőnkben a tömések készítése előtt röntgen készül, melyen általában látszik hogy milyen mértékben szuvasodtak el a fogak. Ha az előzetes vizsgálatok alapján a gyökérkezelés szükségessé válhat, arról tömés elkészítése előtt előzetesen tájékoztatunk minden beteget, mert közös érdekünk hogy ne érjen senkit meglepetés.

Direkt héj

Mi a direkt héj?


Speciális tömőanyagból készülő borítás, amit a fogorvos helyez az elülső fogak látható felszínére. A héj alakja és kidolgozása teljes mértékben a fogorvos munkájától függ, tehát nem fogtechnikus készíti.
Mennyire tartós egy direkt héj?


Megfelelő minőségben elkészítve évekig tartós marad egy direkt héj. Fontos azonban kiemelni, hogy a direkt héj megoldás rendkívül érzékeny a helyes tisztítására. A megfelelő szájápolás hiányában a direkt héjak könnyen elszíneződhetnek.
Javítható a direkt héj?


Igen, ez a direkt héjak egyik legfontosabb előnye. Könnyedén javíthatóak!